Alla frågor och svar
Hur bokar jag material?
Du söker fram den produkt du vill låna och ser till att du är inloggad. Under bilden på produkten finns en knapp där det står boka. Klicka på den. Nu visas en kalender på sidan. Välj startdatum för ditt lån.För lådor lägger systemet automatiskt ett lån på 6 veckor om det är möjligt. Kortaste lånetid på en låda är 4 veckor. Vid lån av DVD lägger systemet automatiskt på en lånetid på 2 veckor.
Vilka låneregler gäller?
Du som jobbar i Sundsvall har möjlighet att låna material från oss utan kostnad. Lånetiden är 2 veckor för DVD och 6 veckor för temalådor och boklådor. Du ansvarar för att lådan är tillbaka hos oss i tid. Om du vid upprepade tillfällen lämnar tillbaka material för sent kommer vi att spärra ditt konto för lån under en period. Vill du låna produkter andra tider än dessa kontakta oss på mediotek@sundsvall.se så hjälper vi dig.
Vad händer om jag eller mina elever slarvar bort materiel, eller att något går sönder?
Om böcker eller annat material försvinner ur lådan köper vi på Medioteket in nytt material och fakturerar din skola. Om något går sönder beror det lite på vad som går sönder och på vilket sätt. Kontakta oss på mediotek@sundsvall.se så har vi en diskussion kring detta.
Det material jag har beställt har inte kommit, vad har hänt?
Att ett material inte kommer fram i tid kan bero på lite olika omständigheter. Om låntagaren före dig är sen med att lämna tillbaka materialet blir det naturligtvis försenat även till dig. Vi försöker meddela dig när det händer. Det kan också bero på Internposten i Sundsvalls kommun som i dagsläget inte delas ut lika ofta som den tidigare gjort. Vissa förskolor och skolor har bara hämtning och lämning av Internpost en dag i veckan och här gäller det ju att det stämmer med dina bokningstider. Jobbar du på en friskola måste du själv hämta ditt material hos oss.
Jag jobbar på en friskola i Sundsvalls kommun. Kan jag boka material?
Ja, det kan du! Men friskolorna har ingen postgång här från Medioteket utan du eller någon annan personal från skolan måste hämta materialet själv hos oss.
Hur hämtar jag material själv hos er?
Vi har öppet vardagar 7.30-11.00. Men behöver du komma och hämta eller lämna material andra tider hör av dig via e-post eller telefon till någon av oss så hittar vi en tid som fungerar för dig.
Hur kan mina elever få konto på Medienavet?
Vi har lagt till alla skolors domäner som vi har sedan tidigare som till exempel utb.solleftea.se, sundsvall@engelska.se, kramfors.se etc. Om dina elever har en e-post adress via skolan kan eleverna registrera sig på den adressen och automatiskt blir godkända
Med Registreringskod
Om eleverna vill använda valfri e-post adress eller om skolan inte har en egen domän krävs en referenskod för att kunna få ett elevkonto. Du som lärare kan själv hitta din skolas Registreringskod på Mina sidor/kontouppgifter Registreringskod.Elevkonton skapade med registreringskod är giltiga läsårsvis.
Hur sparar jag en favorit?
Om du hittar en film som du vill spara i dina Favoriter trycker du på Spara Favorit-knappen under filmen. Nu visas dina mappar och du kan spara din favorit i den mapp du vill. Spara din film under osorterat om du inte skapat dem mapp du vill lägga filmen i ännu. Under sidan Favoriter kan du sedan enkelt skapa en ny mapp och flytta din sparade film till denna mapp.
Hur skapar jag mappar i mina favoriter?
Klicka på favoriter i menyn överst på sidan, när du är inloggad på medienavet. Nu ser du en meny till vänster på sidan. Längst ned i menyn står det Lägg till mapp. Klicka på pluset bredvid. Nu skapas en ny mapp på sidan. Klicka så den nya mappen blir markerad i menyn. Längst upp på sidan dyker en textruta upp. Där kan du skriva det namn du vill ha på din mapp och spara genom att klicka på knappen Byt namn.
Hur flyttar jag en film jag sparat som favorit i fel mapp ?
Gå in på sidan "Favoriter" och leta reda på de film du sparat. Klicka och håll musen nere och dra filmen till den mapp du vill ha den i.
Hur skapar jag undermappar i en mapp?
När du skapat en mapp i favoriter kan du även skapa en undermapp genom att klicka på pilen bredvid den mapp du vill skapa undermappar i. Då dyker en ny menyrad upp "Lägg till undermapp" Klicka på pluset och en ny undermapp skapas. Nu skall en textruta dyka upp där du kan skriva in namnet på din mapp. Om du glömmer att ändra namn på din mapp kan du när som helst gå in i mappen, klicka på pennan som visas och ändra namn på din mapp.
Hur byter jag namn på en mapp jag skapat men inte döpte på en gång?
Markera mappen du vill byta namn på i menyn på sidan favoriter. Klicka på pennan som syns i listen i överkant på sidan. Byt namn i textrutan som dyker upp och spara genom att klicka på knappen "Byt namn".
Jag skapade en undermapp tidigare men nu hittar jag den inte.
Klicka på pilen bredvid den huvudmapp som du skapat mappen i. Nu dyker dina undermappar upp.
Vad är klippfunktionen?
Med hjälp av klippfunktionen (Skapa klipp) kan du visa delar av en film för dina elever. Med hjälp av denna funktion får du en länk som du kan kopiera och klistra in i ett dokument eller i e-post.
Hur skapar jag ett klipp
Gå in på den strömmande film som du vill skapa ett klipp ifrån. Skriv starttid när du vill att klippet skall börja visas i rutan för starttid och sluttid där du vill att klippet skall stanna. Tiden måste skrivas i minuter och sekunder och med kolon mellan t. ex. 04:34 Tryck på Skapa klipp. Nu får du en länk med klippet som du kan kopiera och klistra in där du vill använda det. I ett mail, en uppgift, ett dokument etc. Vill du kontrollera att ditt klipp blev rätt så klicka på Spela upp klipp. Den som får klippet måste ha en inloggning till http://www.medienavet.se/
Jag hittar inte svaret på min fråga i FAQ
Maila oss då på mediotek@sundsvall.se eller ring någon av oss. Du hittar våra telefonnummer här https://medienavet.se/kontakt så hjälper vi dig.
Hur söker jag på bästa sätt på Medienavet?
Enklaste sättet att söka är med ett sökord.
Skriv in ditt sökord och sök.
Nu visas ditt sökresultat i en lista.
Vill du filtrera din lista klickar du under sökrutan på till exempel på ämne eller målgrupp.Börjar du med att filtrera kan du missa viktiga träffar, eftersom du då söker i bara just det filtret.
Filtrera din sökning
När du gjort din sökning så kan du att filtrera din träfflista. Du kan välja produkttyp, ämne, målgrupp, språk och textning.
Vilka filmer från Medienavet får jag använda i klassrummet och i skolan?
Som avtalskund får du använda alla Medienavet filmer i skolan. Filmerna hos oss köps med visningsrättigheter. Visningsrättigheter gäller inte för alltid utan man köper för en viss period. Därför händer det då och då att vi måste ta bort filmer från vårt utbud.
Får mina elever också använda Medienavets filmer?
Javisst! Dina elever får skapa egna inloggningar.
Se information under Elevkonton i menyn till vänster.Får jag rippa in filmer som jag har lånat hos er och ha som mina egna?
Nej, det får du inte. Det är inte tillåtet att kopiera upphovsrättsligt material för annat än privat bruk.
Får jag använda filmer från Medienavet vid föräldramöte?
Filmer får visas också för gäster utifrån under exempelvis ett föräldramöte. Kravet är att man inte tar betalt för visningarna.
Är det okej att visa SVT Play i klassrummet?
Du kan använda program och inslag som finns på SVT:s sajt och tjänster (SVT Play, Öppet arkiv, BarnPlay, svt.se) i ett klassrum, till exempel för en klass i grundskolan, om det är en helt sluten krets elever och inte laddar ner eller sparar kopior på till exempel datorn. Det är inte tillåtet att använda programmen i förvärvsverksamhet och/eller inför en större sluten krets. Den som använder programmen ansvarar för att användandet sker korrekt i enlighet med upphovsrättslagen.
Filmer som har lagts på playkanaler till exempel UR Play, SVT Play och Öppet arkiv har försvunnit och finns nu enbart på YouTube. Är det okej att visa dem i skolan?
UR och andra film playkanaler köper också sina filmer med visningsrättigheter. Visningsrättigheter gäller inte för alltid utan man köper för en viss period. Därför försvinner dessa filmer UR Play, SVT Play, Öppet arkiv – och även hos oss. När filmen försvinner, så försvinner även visningsrättigheten. Dyker upp filmen på YouTube, då är inte okej att visa i klassrummet.
Får jag visa filmer från Youtube i klassrummet?
Det knepiga med YouTube är att det är användarna själva som lägger upp materialet, vilket gör att det ibland kan förekomma upphovsrättsskyddat material där som man faktiskt inte får visa. Ett sätt för att vara säker är att titta på användaren som lagt upp filmen. Ser det ut som en privatperson eller ett filmbolag? Har en privatperson lagt upp en spelfilm eller en dokumentär är chansen stor att hen inte äger rättigheterna till den.
Jag har ett eget konto på Netflix – kan jag använda det för att visa filmer för klassen?
Nej, ditt Netflix-konto är för privat bruk. Ett särskilt avtal med skolan och en filmdistributör skulle krävas för att använda det i skolan.
Får jag visa filmer som jag har hyrt på stan eller på internet i klassrummet?
Nej, för att visa en film för en klass/annan grupp behövs institutionella visningsrättigheter. Filmer du hyr på stan, på Google play, iTunes, SF-anytime eller liknande är till för privat bruk och saknar därmed institutionella visningsrättigheter. Det är endast tillåtet att visa mycket korta klipp (citat-rätten) ur filmer utan institutionella visningsrättigheter. Alla filmer på Medienavet har institutionella visningsrättigheter och är därför lagliga att visa i skolan.
Får jag använda musik med privata cd-skivor i klassrummet?
Du får spela musik via t.ex. privata cd-skivor i klassrummet. Däremot krävs ett särskilt avtal om du ska spela på andra ytor i skolan.Spotify säger nej till spelning via privata konton i skolan oberoende av var i skolan det handlar om. De erbjuder istället Business-konton med spelningsrättigheter för olika sorters verksamheter.
Läs mer om musik i skolan.Får musik via webbradio användas på skolan?
I upphovsrättslagen finns ett undantag för musik som används i undervisningssyfte. Den får spelas utan tillstånd. Det innebär att ni får lyssna på musik i klassrummet, framföra musik i undervisningen och göra inspelningar av lärares och elevers egna liveframträdanden (men inte kopiera dem och sprida vidare). Förutsättningen är att det är läraren eller eleven själv som gör inspelningen. Observera att not- och textkopiering, musikdramatik (t ex uppsättningar av musikaler) och kopiering av tv-program inte gäller. Läs mer om musik och upphovsrätt.
Hur ändrar jag mina kontouppgifter?
Gå in under Mina sidor/Kontouppgifter för att administrera ditt konto.
Jag har glömt mitt lösenord
Klicka på "Glömt lösenord" så får du ett automatisk mail från Mediotek Sundsvall där du ges möjlighet att välja ett nytt lösenord.
Jag har klickat på "Glömt Lösenord" men får inget mail!
Kolla i din skräppost så inte mailen har fastnat där. Om inte så kontakta oss för en första kontroll av ditt konto. Sedan kan du behöva be din IT-avdelning att tillåta all e-post från @sundsvall.se
Hur byter jag lösenord?
Gå in under Mina sidor/Kontouppgifter och klicka på "Byt lösenord" och följ sedan instruktionerna.
Jag har bytt arbetsplats, hur ändrar jag det?
Gå in under "Mina sidor" och välj Kontouppgifter. Klicka på den lilla pilen i rutan med din gamla arbetsplats och välj din nya skola. Klicka på spara längst ned på sidan.
Jag har bytt e-postadress. Hur gör jag då?
Du kan inte ändra e-post själv. Kontakta oss på mediotek@sundsvall.se så hjälper vi dig med det.
Hur avslutar jag mitt konto?
Gå in under Konto för att administrera ditt konto. Tänk på att dina Favoriter och historiken över dina bokningar går förlorade när du avslutar ditt konto.
Hur hittar jag till er?
Vi håller till på Magasinsgatan 12 i Sundsvall. Vår port heter Barkskeppet och ligger bredvid Bussgods. Vi håller till på tredje våningen. Ring på dörrklockan kommer någon av oss och öppnar.
Jag har önskemål på filmer, temalådor eller boklådor.
Härligt att du vill hjälpa oss förbättra vårt utbud! Kontakta oss på mediotek@sundsvall.se och berätta!